یک حقیقت عجیب: درختان عامل تشدید آلودگی هوا در محیط های شهری

به گزارش مهسان بلاگ، درختان در محیط های شهری می توانند عامل تشدید آلودگی هوا شوند. شاید این یک موضوع عجیب و شوکه کننده باشد، اما یک متخصص حوزه آلودگی هوا ضمن تشریح مطالعات اجرا شده در این باره تاکید کرد که تاثیر درختان در محیط های شهری بیشتر برای کنترل دما و تاثیرات مخرب تغییرات اقلیمی است.

یک حقیقت عجیب: درختان عامل تشدید آلودگی هوا در محیط های شهری

به گزارش خبرنگاران، شاید این موضوع که درختان به عنوان منبع انتشار آلودگی هوا هستند، عجیب و شوکه کننده باشد زیرا همیشه باور بر این بوده است که درختان در محیط های شهری باعث کاهش آلودگی هوا می شوند و حتی بارها از سوی کارشناسان و مسئولان به عنوان یک راه حل معرفی شده است اما محمودرضا مؤمنی - متخصص حوزه آلودگی هوا و دانشجوی دکترای دانشگاه درکسل - گفت: مطالعات نشان می دهد که درختان خود می توانند در محیط های شهری، سبب افزایش و یا تشدید آلودگی هوا شوند و لازم است که آگاهانه و بدون هیچ گونه تعصب به این موضوع نگاه کرد و در انتخاب نوع درخت توجه زیادی شود.

وی با بیان اینکه تحقیقات بسیاری در این زمینه اجرا شده است و نشان داده اند که از سه طریق درختان سبب افزایش آلودگی هوا می شوند، گفت: مطالعات اجرا شده مانند مطالعه گیونتر [Guenther] و همکاران در 2006 نشان داده اند که درختان از خود موادی ساطع می کنند که به نام مواد آلی فرار بیوژنیک (Biogenic VOCs) شناخته می شوند. این مواد - که بخش عمده آنها ایزوپرین ها (Isoprene) و مونوتِرپنزها (Monoterpens) هستند - در حضور اکسیدکننده ها (O2، OH، و NO) و نور خورشید به ازن که آلاینده ثانویه است؛ تبدیل می شوند که برای سلامت انسان بسیار مضر هستند. وانگ و شالکروس [Wanga and Shallcross] در سال 2000 در تحقیق خود مکانیزم تشکیل ازن از ایزوپرین ها و مونوتِرپنزها را به طور کامل تشریح کردند.

این متخصص حوزه آلودگی هوا ادامه داد: در یک فرآیند شیمیایی، ایزوپرین ها (Isoprene) به عنوان یک ماده آلی فرار با اکسید شدن و با حضور مواد دیگر مانند اسیدها، آب اکسیژنه، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای ازت، و سولفات آمونیوم تبدیل به ذرات معلق زیر آلی ثانویه می شوند که برای سلامت انسان بسیار مضر هستند. مطالعات انجام شده توسط روبرت [Robert] و همکاران در سال 1999 و جِس [Jesse] و همکاران در سال 2006 این موضوع را نشان می دهند.

مؤمنی با اشاره به بررسی انجام شده توسط هیلد و اسپراکلِن [Heald and Spracklen] شرح داد: در فصل بهار درختان گرده افشانی می کنند که این گرده ها به عنوان ذرات معلق بیولوژیک شناخته می شوند و جزو ذرات معلق اولیه هستند و برای سلامت انسان بسیار مضر خواهند بود.

این کارشناس حوزه آلودگی هوا در ادامه با اشاره به تحقیق انجام شده در آلمان در سال 2018 گفت: این تحقیق تاکید کرده است که قبل از استفاده از هر گونه درخت در محیط شهری، از مفید بودن آن گونه از دیدگاه ازن و ذرات معلق باید اطمینان حاصل شود. اهمیت درختان در محیط شهری به دلیل مقابله با اثرات سوء تغییرات اقلیمی و کاهش دمای شهری است و از این منظر درختان بسیار تعیین کننده هستند.

به گفته مؤمنی، درختان به دلیل تولید سایه و مکانیزمی به نام تبخیرتعرق سبب کاهش دمای محیط های شهری می شوند و این یک موضوع حیاتی مخصوصاً در محیط های شهری برای کاهش جزایر گرمایی است. افزون بر این درختان به عنوان یک عایق صوتی می توانند عمل کنند و از طرفی در زیبایی بصری در محیط های شهری نقش تعیین کننده ای دارند.

این کارشناس حوزه آلودگی هوا در پاسخ به این پرسش که آیا باید از درختان و پوشش گیاهی در محیط شهری استفاده شود؟ گفت: قطعاً باید از درختان در فضاهای شهری استفاده شود چون از دیدگاه تغییر اقلیم و کاهش دما و جزایر گرمایی تاثیر به سزایی دارند و این مزیت غیرقابل انکار است. درست است که به طور کل درختان و پوشش سبز یک راه حل موثر برای کاهش آلودگی هوا در محیط های شهری نیستند ولی در کنار مزیت های اقلیمی می توانند تاحدی در کاهش آلودگی هوا، مخصوصاً در کوتاه مدت، مفید باشند. باید توجه شود راه موثر کاهش آلودگی هوا کاهش انتشار از منابع آلاینده است. هر چند باید به این نکته توجه شود که در محیط های شهری در انتخاب نوع درختان باید بسیار دقت شود که میزان تولید آیزوپرین و مونوترپنز کمتری (آلاینده های فرار) تولید کند.

به گزارش خبرنگاران، این متخصص پیش از این در گفت وگو با خبرنگاران، گفته بود که تحقیقات بسیاری در مورد میزان تاثیر درختان و گیاهان در کاهش آلودگی هوا در محیط های شهری اجرا شده است که نشان می دهد که بر خلاف تصور عموم، درختان و گیاهان موجود در شهرها، تاثیر چشمگیری بر کاهش آلاینده های گازی و ذره ای، مخصوصاً در درازمدت ندارند.

گروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 27 شهریور 1400 بروزرسانی: 27 شهریور 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 12689

به "یک حقیقت عجیب: درختان عامل تشدید آلودگی هوا در محیط های شهری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک حقیقت عجیب: درختان عامل تشدید آلودگی هوا در محیط های شهری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید